de 10 stappen voor uw elektrische installatie :


stap 1:

Elektrisch inplantingsplan.

Alle elektrische componenten worden ingetekend op de plattegrond-tekening van het huis. Die plattegrond wordt indien mogelijk aangevraagd bij de architect. (.dwg AUTOCAD formaat) Datzelfde plattegrond-plan en het bijhorende eendraadschema zal later bij de elektrische keuring moeten voorgelegd worden en ondertekend door het keuringsorganisme.

stap 2:

Betonplex plaat + mal elektrisch bord. (+ eventueel voorlopige werfkast)

Een grote betonplex-plaat wordt voorzien op de plaats waar het elektrisch bord dient te komen. Op die plaat wordt een houten mal gevezen op de plaats waar de elektrische borden moeten komen. De flexen worden daar naartoe getrokken, daar bevestigd en met een letter gelabeld. (A, B, C, 1A, 1B, 1C, ...) De werfkast, die moet gekeurd worden (1 jaar geldig) met bijhorende documenten.

stap 3:

Inbouwpotten kappen & vast plaasteren.

Alle inbouwpotten voor de schakelaars, stopcontacten en eventueel inbouwspotten worden in de muur/plafond ingemetseld. (keuze van inbouwpotten tussen 50 & 65mm inbouwdiepte) Hartafstand voor NIKO materiaal 71mm horizontaal en 60mm vertikaal voor inbouwpot steen en voor GYPROC steeds de horizontale (71mm) gebruiken voor zowel horizontale als vertikale montage.
Komt het stopcontact in de wand van een droge ruimte ? Dan moet de middenlijn van de inbouwdoos zich op minimum 15 cm van de vloer bevinden. (AREI p.155)
In een vochtige ruimte zoals de keuken, gang, badkamer of buiten (HWD-stopcontact) is dit 25 cm. Doorgaans plaatst men ingebouwde stopcontacten zo’n 25 cm van de afgewerkte vloer (gerekend vanaf de sokkel). Ga je zelf de leidingen voor de stopcontacten uitslijpen, vergeet dan niet om de vloeropbouw mee te rekenen. Met 10 cm vloerisolatie en 7 cm chape bovenop de betonplaat, plaats je de inbouwpotjes op 42 cm hoogte voor de vochtige ruimten (= 10 cm + 7 cm + 25 cm) en 32 cm voor de rest van het huis. De schakelaars zet je center op een hoogte van 110 cm. Stopcontacten en schakelaars hebben een afstand van 10 cm t.o.v. de deurlijst.

stap 4:

Flexen trekken.

Trekken van alle flexen met bijhorende kabel en labelen ervan (A, B, C, 1A ,1B ,1C , ...)
Ook de equipotentiale verbindingkabels met sectie 6mm² voor alle metalen onderdelen in het huis te aarden. (bad/ CV/ gasleiding/ waterleiding/ zonnepanelen ...) (sectie kabel van aardingsonderbreker naar bord = 16mm²)

stap 5:

Programmatie Niko Home Control.

De installateur (kotteke) zal al het programmatiewerk (adressering van de busschakelaars/ Niko kastmodules) en de bijhorende routines al voorbereiden. De plannen worden afgedrukt en de busschakelaars al op een houten plaat op de juiste locatie gezet, zodat men daarna, als de bouw er klaar voor is op de juiste plaats overgezet kunnen worden. Niko testplaat.

stap 6:

Elektrische borden plaatsen & aansluiten.

Alle kabels die getrokken zijn worden aangesloten op het elektrisch bord, dat al voorbereid was. Ook de aardingsonderbreker met equipotentiale verbindingkabels worden aangesloten. Indien men 2 borden heeft in de woning moeten deze verbonden worden met een kabel met draadsectie van 6mm². (3G6 of 5G6) De max.afstand is hierbij 45m. Indien de afstand hoger is, moet men naar een draadsectie van 10mm² gaan.

stap 7:

Chappen / plakken.

Alle flexen komen nu in de chape te liggen en de plakker (stukadoor) gaat alles bestukken. Nu moet men er wel zeker van zijn, dat alle kabels aanwezig zijn, of die zullen daarna in opbouw moeten komen. 😟

stap 8:

Stopcontacten,schakelaars,equip.verbindingen plaatsen & aansluiten.

Alle stopcontacten en schakelaars worden nu in de bouw geplaatst. Vergeet de draadbruggen in de stopcontacten niet... (van stopcontact naar buur-stopcontact)

stap 9:

Indienstname & testen.

Er wordt spanning op alle stopcontacten geplaatst en alle lichtpunten worden getest met een testlampje. Eveneens wordt ook de correctheid van de Niko-programmatie getest. (routines)

stap 10:

Elektrische keuring.

Een erkend keuringsorganisme test de aarding (< 30 ), isolatieweerstand > 500K (op 250V) van de kringen, verliesstroomschakelaars, waarde automaten, opbouw installatie, schema's, ...) volgens het AREI en levert een attest af. (om de 25 j. verplichte herkeuring)



Klik hier voor het samengevatte AREI. (Legrand)

Klik hier voor het samengevatte AREI. (BTV)

Klik hier voor het nieuwe volledige AREI. (2023)

Klik hier voor het oude AREI. (als je huis ouder is dan 1981)

Klik hier voor de ATK gids.

Klik hier voor de Vinçotte gids.

Klik hier voor de BTV website.

Klik hier voor de Electrotest website.

Nuttige links:

Klik hier voor website zonnepanelen SMA.

Klik hier voor website laadpalen ABB.

Klik hier voor fiche fiets-oplaadpunt SPELSBERG.

Klik hier voor meer info over laadpalen.

Klik hier voor website NIKO HOME CONTROL. (domotica)

Klik hier aansluiting meter Fluvius. (keuring vereist)

LINK SITE VERLICHTING: LEDVANCE

Klik hier voor catalogus LED-verlichting LEDVANCE.

LINK SITE VERLICHTING: SLV (Wommelgem)

LINK SITE VERLICHTING: SG-Lighting (Mechelen)

LINK SITE VERLICHTING: UNIBRIGHT (Antwerpen)

Klik hier voor catalogus LED-verlichting UNIBRIGHT.

LINK SITE VERLICHTING: Wever & Ducré (Kortrijk)



Klik hier voor meer info over het privacybeleid.